Riž avgusta in septembra

Za hajajukijem je začel klase delati dubovski, za dubovskim jukihikari, kitajski pa nič ne kaže, da bo kaj z njim, pa je enakonočje pred vrati. Dubovski se je v koritih potegnil v višino, ne sicer do metra, vseeno pa prekaša po višini hajajukije, jukihikari pa je še nekoliko manjši. Razlikujejo se tudi po velikosti in polnosti klasov. Hajajuki ima klase kot kakšna pšenica, samo bolj še bolj drobne, medtem ko ima dubovski dosti bolj bogate klase. Najmanjši so pri jukihikariju.

V suhih gredah so riži sicer cveteli in naredili klase, a nekateri precej kasneje kot v koritih, kjer sem lahko zagotovil dovolj vode. Precej kasneje pomeni 2-4 tedne, ne 1 teden, kot piše v nekaterih virih. Riž je v avgustu na gredah sicer precej zrasel v višino glede na julijsko stanje, še vedno pa je pol nižji kot v koritih.

Kar je zanimivo, nisem pa navdušen, je, da se klasi niso razširili in upognili, tako kot je to pri tropskih rižih, pač pa stojijo pokonci kot pri žitih. To lahko pomeni, da je riž še predroben in s tem prelahek, lahko pa so to značilnosti sort. Dubovski dobiva rumena stebla, kar bi sicer lahko bila posledica suše v začetku septembra, lahko pa je znak, da zrna dozorevajo. Počakal bom do začetka oktobra, potem pa bom ob suhem vremenu požel letošnji pridelek. Vsaj za posevek za naslednje leto ga bo. Še nekaj korit moram dokupiti in verjetno bom od letošnjih sort obdržal dve, če mi bo uspelo, pa bom preizkusil še dve ali tri nove.

Advertisements

One thought on “Riž avgusta in septembra

  1. Zelo zanimivo. Obdelujem idejo, da bi v mokrišču mogoče posadili riž.Sicer se za začetek bolj nagibam k divjemu rižu, ki ni riž ampak močvirska trava toda vseeno. Navadni riž še nismo preučili. Zelo me zanimajo vaši uspehi.Spremljam.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s