Hayayuki, zgodnji sneg

Končno se je zgodilo! Zacveteli so prvi riži. Od štirih sort je bil prvi hajajuki, japonska sorta z otoka Hokaido. V japonščini baje ‘hajajuki’ pomeni ‘zgodnji sneg’ in to je ena od sort, ki se je dobro obnesla tudi v severnih ZDA. Hajajuki se je normalno razrasel v koritih, v suhih gredah pa je začel cveteti prezgodaj, še preden je naredil stranske poganjke in ko so imele bilke šele 3 ali 4 liste. Rastline so prešibke in prenizke, da bi na suhih gredah lahko pričakoval kakšen resen pridelek.

V koritih, kjer imajo riži boljše razmere za rast, so rastline še vedno nižje od pričakovanj, razrast v širino pa je solidna. V povprečju imajo rastline okrog 10 stranskih poganjkov, od tistih, ki cvetijo, pa so na začetku zacveteli po en ali dva poganjka, ki sta najvišja, mlajši in s tem nižji pa (še) ne.

Čeprav sem najbolj računal na sorto dubovski (Američani ga imenujejo ‘Duborskian’, a gre po mojem za rusko sorto ‘Dubovski-129’), še ne kaže, da bi v kratkem cvetela, čeprav je od vseh sort, ki jih preizkušam, zrasla najvišje. Sorta je sicer znana po svoji visoki rasti, kar včasih povzroči poleganje pred žetvijo. Razlog, zakaj sem s precej optimizma gledal na sorto dubovski je ta, da je dokaj priljubljena v ameriški državi Maine, ki je najbolj severna od tistih, kjer so riž v ZDA uspeli pridelati v znatnejših količinah.Vendar pa je sorta hajajuki priljubljena v državi Vermont, ki je samo malenkost bolj jugovzhodno od države Maine in nekoliko dalj od atlantske obale.  Za dubovski še ni prepozno, kmalu pa bo, če ne zacveti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s