Vsaka greda svoja zgodba

Riž imam posajen na štirih različnih lokacijah v vrtu, na vsaki štiri različne sorte. Neverjetno, ampak razlike so večje med gredami kot med sortami. Predvsem je velika razlika med napredovanjem riža na suhih gredah in v koritih. Na suhih gredah riž ne gre ne v širino ne v višino, v koritih pa se obnaša tako, kot bi pričakoval, torej gre v širino, v višino pa počasi. Glede na to, da naj bi ena od sort zrasla do metra višine, sem pričakoval, da bo do julija prišla čez pol metra, pa ni. Najprej se riž širi in nekatere rastline imajo zdaj že več kot 15 poganjkov različnih višin.

Največje presenečenje je bilo, da sem danes opazil nekaj (skupaj 6) rastlin, ki so začele cveteti, in to na suhi gredi, tisti, ki je najbolj izpostavljena soncu in zemlja je najslabša, ilovnata. Par metrov stran so posajene iste sorte na gredi, ki je nekoliko bolj senčna in vlažna in tam se k cvetenju pripravlja ena rastlina. Problem pa je, da so vse  rastline, ki začenjajo cveteti, majhne in imajo samo glavni poganjek in nobenih stranskih. Rastline so visoke kvečjemu dobrih 15 cm, tako da ne bodo mogle preskrbeti več kot par zrn.

Dvakrat sem preveril, ali rastline v koritih, kjer je več vlage, res ne začenjajo cveteti in ne, ne začenjajo. Časa je še dovolj, da bi zrna dozorela, tudi če začne cveteti do 1. avgusta, saj bi potem lahko žel v prvi polovici novembra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s