Botanika riža

Riž je enokaličnica, v osnovi udomačena trava, seveda ne katerakoli, pač pa neka vrsta divjega riža.  Verjetno več kot 10.000 let nazaj so na Kitajskem ljudje začeli gojiti to vrsto in izbirati rastline, ki so imele večja zrna in tako se je postopno z udomačitvijo divjega riža razvila nova vrsta. Latinsko ime vrste je Oryza sativa, ima pa dve podvrsti, japonsko in indijsko. Japonska ima v glavnem bolj okrogla zrna in raste precej proti severu, pri kuhanju se zrna lepijo med seboj. V tropskih krajih pa gojijo indijsko podvrsto, ki ima dolga in ozka zrna, ki se pri kuhanju ne lepijo. Japonska podvrsta pogosteje raste na suhih njivah, indijska pa na potopljenih, no, vsaj del rastne dobe.

Dokler na riž gledamo kot na travo, s poimenovanjem delov rastline nimamo težav. Ima korenine, steblo in “klas”. Ko cveti, obliko socvetja pravilno imenujemo ‘lat’. Lat je sestavljen iz okrog 100 klaskov. Oprašitev poteka z vetrom. Ko seme dozori, je zrno ovito v pleve.

Za razliko od ostalih žit riž odžene več stebel, čeprav se po kalitvi pojavi le eno. Teh stebel (ang. pannicle) je lahko tudi več kot deset in včasih celo trideset. Če vsako steblo vsebuje sto klaskov, lahko rečemo, da iz enega zrna riža zraste 3000 zrn, kar je bistveno več kot pri drugih žitih.

Divji riž, ki ga prodajajo za prehrano, ni prednik riža, ki ga običajno jemo, pač pa je predstavnih drugega rodu trav, Zizania.

Rastna doba je pri rižu daljša kot pri drugih žitih, saj od vzaklitve do žetve traja večinoma 120 dni ali več, odvisno tudi od temperature. Pri tem slabo prenaša nizke temperature, pa tudi zelo visoke, saj lahko pride do predčasnega cvetenja.

Pomemben dejavnik pri gojenju riža je različna občutljivost obeh podvrst na dolžino dneva. Indijska podvrsta je prilagojena na dokaj konstantno dolžino svetlega dela dneva, zato se ne odziva dobro na gojenje zunaj tropov. Problem je v tem, da so dnevi predolgi in zato ne pride do razvoja cvetov. Nasprotno pa je japonska podvrsta prilagojena na dolg dan in fotoperiodičnost zanjo ne predstavlja problema.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s