Zakaj slovenski riž?

Zelo enostavno: ker se da. Riž ni tako eksotična rastlina kot si večina Slovencev verjetno predstavlja. Riž ne raste samo v tropskih krajih in ne samo na poplavljenih poljih. Pridelujejo ga tudi v Evropi in v Severni Ameriki. Pridelujejo ga tudi bolj severno od Slovenije.

Zakaj vipavski riž? Ker riž zahteva dokaj dolgo rastno sezono in na Vipavskem imamo pogosto tople jeseni. To ne pomeni, da riž ne bi rasel tudi drugod po Sloveniji. No, ne samo rasel: dozorel.

Še en razlog, zakaj riž. Iz enega zrna riža lahko dobimo do 300 zrn pridelka. To je možno zato, ker se steblo riža razveja na več stebel in vsa so rodna.

Gojenje riža je tudi izziv, saj razmere za njegovo rast pri nas niso optimalne in se bo treba marsičesa naučiti sproti. Na srečo se da o gojenju riža marsikaj prebrati na spletu, ni pa vse uporabno, saj za gojenje riža v zmernih klimatskih pogojih veljajo nekatera posebna pravila.

Na tem blogu bom pisal, kaj vse sem počel in prebral. Mogoče bo komu koristilo, če bo poskusil sam.

One thought on “Zakaj slovenski riž?

Leave a comment