Zakaj slovenski riž?

Zelo enostavno: ker se da. Riž ni tako eksotična rastlina kot si večina Slovencev verjetno predstavlja. Riž ne raste samo v tropskih krajih in ne samo na poplavljenih poljih. Pridelujejo ga tudi v Evropi in v Severni Ameriki. Pridelujejo ga tudi bolj severno od Slovenije.

Zakaj vipavski riž? Ker riž zahteva dokaj dolgo rastno sezono in na Vipavskem imamo pogosto tople jeseni. To ne pomeni, da riž ne bi rasel tudi drugod po Sloveniji. No, ne samo rasel: dozorel.

Še en razlog, zakaj riž. Iz enega zrna riža lahko dobimo do 300 zrn pridelka. To je možno zato, ker se steblo riža razveja na več stebel in vsa so rodna.

Gojenje riža je tudi izziv, saj razmere za njegovo rast pri nas niso optimalne in se bo treba marsičesa naučiti sproti. Na srečo se da o gojenju riža marsikaj prebrati na spletu, ni pa vse uporabno, saj za gojenje riža v zmernih klimatskih pogojih veljajo nekatera posebna pravila.

Na tem blogu bom pisal, kaj vse sem počel in prebral. Mogoče bo komu koristilo, če bo poskusil sam.

Advertisements

One thought on “Zakaj slovenski riž?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s