Gojenje riža v Evropi

Splošno je znano, da riž gojijo v Padski nižini v Italiji in na področju delte reke Rone v Franciji.Gojijo ga tudi v Španiji. Nekateri se še spomnijo, da je v nekdanji Jugoslaviji dolgo bil v trgovini na voljo samo riž iz Makedonije. Pred 60 leti so riž gojili na Madžarskem na 50.000 ha. Prevladovale so sorte, ki so jih razvili za pridelavo na območju tedanje Sovjetske zveze. To naj bi bila še vedno najbolj severna rastišča riža v Evropi, čeprav so se površine zelo skrčile. Danes gojijo riž tudi v južni Švici, sicer samo en pridelovalec, a na 90 ha. Polja so na 200 m nadmorske višine v bližini jezera Maggiore, malenkost bolj severno od Vipave, vsega 20 geografskih minut. Na ozemlju Rusije so polja na podobni zemljepisni širini, kakšno stopinjo bolj južno, v bližini Črnega morja.

Skratka, gojenje je možno. A zakaj ga potem ne gojimo kar povsod?

Razlogov, da riž ni bolj razširjen, je več. Prvič, z rižem je več dela kot s pšenico ali koruzo. Ta dva posejete in čakate, da dozorita (če malo poenostavim). Pri rižu ne gre drugače kot da vnaprej pripravite sadike, sicer je tveganje, da bo v jeseni prehladno za dozoritev zrn, preveliko. A na sadike smo navajeni tudi pri številnih drugih rastlinah, ki jih gojimo. Ne pa pri žitih. Sadike je namreč treba posaditi in to je, če nič drugega, zamudno.

Drugič, riž raste počasneje kot pleveli. To pomeni, da je treba uporabiti herbicide ali pa porabiti veliko časa in energije za pletje. Tretjič, riž je težje oluščiti kot druga žita in ker smo večinoma navajeni na beli riž, je na koncu potrebno še poliranje, torej je stopenj do končnega produkta več kot pri drugih žitih.

Je pa možno vzgojiti riž tudi brez sadik, s sejanjem, a to zahteva več izkušenj. O tem bom napisal kaj več kdaj kasneje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s